Oost-Groningen Facebook
Menu

Gemeenten

Pekela - De gemeenten in Midden en Oost-Groningen

Gemeente Pekela Midden en Oost-Groningen

Pekela is al duizenden jaren een plek waar mensen zich willen vestigen. Avontuurlijke kolonisten zagen in het veen volop mogelijkheden om in hun bestaan te voorzien. Tegenwoordig kiezen mensen voor Pekela vanwege het aangename woonklimaat, het karakteristieke landschap en het goede voorzieningenniveau. Ondernemers kiezen voor een combinatie van wonen en werken op ruime en betaalbare kavels.
Het vervoer van turf over water heeft de dorpen en de wegen vormgegeven. Het stratenregister van Pekela leest dan ook als een geschiedenisboek. Doordat de functies in de namen liggen besloten, schetsen ze een levendig decor van Pekela als centrum van de handel in de veenkoloniën.


Net als in omringende gemeenten verdween in de 2e helft van de vorige eeuw de industrie en moesten de inwoners nieuwe bronnen van bestaan zien te vinden. Dit ging niet zonder slag of stoot. Door de traditionele vaarroutes van de turfschepen in ere te herstellen kreeg de gemeente nieuw elan. De karakteristieke ophaalbruggetjes van het Pekelder diep zijn een lust voor het oog voor zowel de walbewoners als de pleziervaarders. Deze kunnen dankzij het centrale bedieningssysteem genieten van de goede vaarverbindingen naar bijvoorbeeld het Zuidlaardermeer of Duitsland. De grachten van Pekela vormen voor de 12.500 inwoners tegenwoordig dus ook weer de belangrijkste levensader.


Bezienswaardigheden
Een vaartocht over de wateren van Pekela mag niet ontbreken bij een bezoek aan de gemeente. Je vaart langs monumenten, statige boerderijen en woonhuizen in de stijl van de Amsterdamse School. Tijdens de tocht zijn er volop doorkijkjes op het Veenkoloniale landschap. Ook zijn er diverse molens te bezichtigen.


Ben je er in het najaar, dan moet je zeker eens de gezellige jaarmarkt bezoeken in Oude Pekela. Door het hele dorp heen is er veel openbare kunst te bewonderen, zoals de Man met de hondenkar en het Geveltjesviaduct, dat stamt uit 1989. Je kunt er wandelen en genieten van natuurschoon in bosgebied Hoetmansmeer.


In het museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela waan je je al snel in de 19de eeuw. Je krijgt een inkijkje in een voormalig kapiteinshuis dat aanvoelt of de bewoners er elk moment weer kunnen binnen stappen.


--- advertentie ---

Gemeente Pekela Midden en Oost-Groningen

Laatst toegevoegde foto's Gemeente Pekela

Talenten show in Oude Pekela Oude Pekela, Pekela
Talenten show in Oude Pekela Oude Pekela, Pekela
Seminar 23 nov 2013 Nieuwe Pekela, Pekela
hapkido-willie Nieuwe Pekela, Pekela
Oude Pekela Oude Pekela, Pekela
Boven Pekela Boven Pekela, Pekela
John Smitbrug Boven Pekela, Pekela
Boven Pekela Boven Pekela, Pekela
Sneeuw Oude Pekela, Pekela
Sneeuw Oude Pekela, Pekela
Sneeuw Oude Pekela, Pekela
Sneeuw Oude Pekela, Pekela
Pekelderdiep Nieuwe Pekela, Pekela
Brug Ommelanderweg Nieuwe Pekela, Pekela
Heeresmeer Nieuwe Pekela, Pekela

Bekijk alle foto's van de Gemeente Pekela (30 totaal)

Zelf een bijdrage leveren

Op de website Oostgrunn.nl kan iedereen een steentje bijdragen om zo Midden en Oost-Groningen op de kaart te zetten. Zo kan iedereen gemakkelijk een foto toevoegen, een evenement promoten en sportverslagen schrijven. Geef zelf ook eens een goede reden waarom Midden en Oost-Groningen een prachtige regio is. Wij vragen de medewerking van alle inwoners van Midden en Oost-Groningen om ons op deze manier te helpen met de promotie van deze prachtige regio.

Meer info »

Gratis reclame voor sportclubs en stichtingen

Meer info »

Uw bedrijf hier voor slechts € 65 ex BTW per jaar

Oost-Groningen

Business Partners

Hoogma Webdesign Beerta
Johan Kroon Administratie Scheemda
ESET Antivirus en internetbeveiliging
Klooster Reizen Winschoten
24/7 Bestellen Beerta
Secusoft Security Software Beerta
Komex Musselkanaal
MB&D - Michels Beveiliging en Dienstverlening Vlagtwedde

--- advertentie ---

Oost-Groningen is een prachtige regio want....

het is hier s nachts nog zo donker dat je echt de sterren kunt zien

Zelf toevoegen »