Oost-Groningen Facebook
Menu

Gemeenten

Poldermolen Weddermarke

Categorie:  

Molens

Adres:

Molenweg 9

Plaats:

Wedde, Westerwolde

Google Maps

Ga naar de website: www.molendatabase.nl

Dit is een een achtkante Grondzeiler. Toen deze poldermolen Weddermarke in 1875 gebouwd werd, had dit maar één doel: Voortaan zou het haar taak zijn het 412 hectare grote poldergebied "Waterschap Weddermarke" af te wateren.

Land duurde het plezier van het oorspronkelijke gebouw echter niet, want twintig jaar later ging de molen in vlammen op en brandde tot op de fundamenten af. De wederopbouw in 1898 geschiedde weliswaar op dezelfde plaats, maar stond eigenlijk gelijk aan de volledige nieuwbouw, omdat van de de oorspronkelijke molen nauwelijks iets was overgebleven.

In 1910 werd de molen vervangen door een pompinstallatie met stoomaandrijving. In 1955 door een pompinstallatie met dieselaandrijving. Tegenwoordig wordt het gebied door het waterschap Dollart-zijlvest, eigenaar van de poldermolen Weddermarke, afgewaterd met behulp van een elektrische pompinstallatie, die anderhalve kilometer van de molen verwijderd staat.

Ondanks dat de molen niet meer operationeel is, blijft de molen een blikvanger in de regio. Sinds de laatste grote renovatie in 1987 kunnen de wieken weer draaien.

Kijk ook eens op www.molenwerkgroepoostgroningen.nl

Poldermolen Weddermarke Wedde

Kies een categorie

Zelf een bijdrage leveren

Op de website Oostgrunn.nl kan iedereen een steentje bijdragen om zo Midden- en Oost-Groningen op de kaart te zetten. Zo kan iedereen gemakkelijk een foto toevoegen, een evementen promoten en sportverslagen schrijven. Geef zelf ook eens een goede reden waarom Midden- en Oost-Groningen een prachtige regio is. Wij vragen de medewerking van alle inwoners van Midden- en Oost-Groningen om ons op deze manier te helpen met de promotie van deze prachtige regio.

Meer info »

Gratis reclame voor sportclubs en stichtingen

Meer info »

Uw bedrijf hier voor slechts € 65 ex BTW per jaar

Oost-Groningen

Business Partners

Dibbets Advies A & R Meeden
De Leo Media Beerta
Nauticfan Beerta
Hoogma Webdesign Beerta
Johan Kroon Administratie Scheemda
Hotel-Restaurant Victoria BV Winschoten
Secusoft Security Software Beerta
Kiëta Koi Veendam
MB&D - Michels Beveiliging en Dienstverlening Vlagtwedde
Komex Musselkanaal

Oost-Groningen is een prachtige regio want....

Het woord 'File' staat niet in het Gronings woordenboek

Zelf toevoegen »