Oost-Groningen Facebook
Menu

Gemeenten

Danaid Prinsen Sport Vrouw van het jaar 2013 in het Oldambt.

Danaid Prinsen Sport Vrouw van het jaar 2013 in het Oldambt.

Danaïd is een 16 jarige atleet. Op dit moment zit Danaïd nog op school, aan het Johan Cruijff college in Groningen volgt ze de opleiding; sport en coaching.
Op haar 6e begon ze met atletiek en vond ze vooral hoog- en verspringen heel leuk. De dingen die kinderen vaak het leukste vinden. Toen bleek al dat hardlopen één van haar sterkste punten was. Danaïd vind de 800 meter de mooiste afstand die er is, van buitenaf wordt er vaak gezegd dat het de lastigste afstand is die er is. Alles zit er in, bijvoorbeeld sprint, maar ook duurvermogen en tactiek.

5 jaar geleden is Danaïd zich echt gaan focussen op het hardlopen. Op de Loopacademie van het Werkmancollege in Groningen ging ze 3x in de ochtend trainen, naast haar trainingen bij AV Aquilo in Winschoten. In 2011 wint Danaïd haar eerste echte grote wedstrijd in Soest, tijdens 1 van de 4 Nationale Cross wedstrijden wordt ze 1ste. In febr. 2012 wordt ze zeer verrassend als 14 jarige (nog C-juniore) Nederlands Kampioen bij de Junioren B op de 800 meter indoor en herhaald ze dit nog een keer tijdens de NK outdoor in juni. Ze gaat op de zaterdagen trainen bij de Nationale junioren op Papendal bij Bondscoach Grete Koens. In augustus tijdens de C-spelen, het NK voor C-junioren, pakt ze de dubbel zowel het goud op de 600- en 1000 meter, wat uniek is. Door deze prestatie mag ze mee naar de C-interland in Gladbeck Duitsland en wint hier voor het Nederlands team de 800 meter, in volgens de Atletiekunie de mooiste wedstrijd van de dag. Tot slot pakt ze haar 5e Nationale titel tijdens het NK Cross over 3000 meter in Tilburg. 5 keer goud op 4 verschillende afstanden is uniek.

In 2013 ging Danaïd naast de Nationale junioren selectie, de Loopacademie en de loopscholing in Veendam, trainen bij team 4 mijl. Hier traint ze bij coach Eddie Kiemel, maar ook bij grote atleten als Thijmen Kuper en Marrit Dopheide. Maar liefst 19 uur in de week staat ze of op de atletiekbaan, in de sportschool of is ze bezig met andere trainingen die haar resultaten ten goede moeten brengen. Hierdoor heeft ze weinig tijd voor andere dingen, en op stap gaan zit er dus ook niet in. ‘Dit vind ik eigenlijk helemaal niet erg’ gaf Danaïd toe, ze leeft voor haar sport en wil er alles uit halen. ‘Het liefst sta ik elke dag op de baan, ik kan mijn energie erin kwijt en het is zo leuk’.

Het jaar 2013 was een jaar waarin ze veel wedstrijden zou gaan lopen. In februari kende Danaïd een fantastische start, ze deed als 15 jarige voor het eerst mee met een NK voor senioren (ze is nog 1ste jaars B junior). Ze won de 3e serie 800 meter in een persoonlijk record van 2.12, dit was al sneller dan dat ze van te voren had verwacht. In de finale ging het nog een stukje sneller, met 2.09.1 won de junior een zilveren medaille bij de senioren, in de 2e tijd aller tijden in haar leeftijdscategorie. 2 weken later wordt ze Nederlands Kampioen indoor op de 800 meter bij de Junioren B.
Tijdens het Nederlands Kampioenschap junioren outdoor behaalde ze goud op de 800 meter. Na de finale op de 800 moest ze 20 minuten later alweer de serie van de 400 meter lopen en 2 uur later de halve finale. Ook daar haalde ze de finale en het NK in Eindhoven kon niet meer stuk. Op de 400 meter was de zilveren medaille genoeg voor een dik persoonlijk record, de 55.62 is de 5e tijd aller tijden.
Danaïd heeft de limiet voor de EYOF op de 800 en 400 meter gelopen, de EYOF is de Olympische spelen voor de jeugd in Europa. De EYOF was volgens Danaïd het mooiste wat ze tot nu toe heeft meegemaakt. Ze mocht maar één afstand lopen. Ze moest de keuze maken tussen de 800- en 400 meter. Uiteindelijk heeft ze de 800 gelopen en werd ze uiteindelijk 3e. Op dat moment was het even een klein baalmoment, tot 40 meter voor het einde liep ze voorop, maar kreeg kramp in haar hamstring waardoor ze nog net de 3e plek behaalde. Nu een aantal maanden later kijkt ze er met een goed gevoel op terug. ‘Het was zo mooi om het mee te maken, ik heb zelfs een interview gedaan voor het NOS 8 uur journaal, dat is wel heel leuk’.

Naast haar individuele afstand loopt ze ook nog mee op het Nederlands Kampioenschap estafette 4 x 400. ‘Dat is natuurlijk heel anders dan bij een individuele wedstrijd’. Samen met haar teamgenoten van de Loopacademie, loopt ze een hele goede serie en met Danaïd als slotloopster wordt er een zeer snelle tijd neergezet. Er waren 2 series en ze moesten wachten tot de 2e serie was gelopen. Toen bekend werd dat ze de snelste tijd hadden en dus Nederlands Kampioen waren geworden, vierden ze dit wel even met z’n allen. Hiermee behaalde Danaïd, naast 2 x zilver, haar 3e gouden medaille tijdens een NK in 2013.

Danaïd is 2014 ook weer prima gestart met goud op het NK indoor op de 400 en 800 meter.

Doel voor dit jaar is het Wereldkampioenschap junioren in Amerika, maar om dat te bereiken zullen er nog wel wat seconden van haar PR’s af moeten om te mogen starten. Het is dit jaar voor het eerst dat ze de mogelijkheid heeft om naar het WK junioren te mogen, dit omdat ze voorheen altijd te jong was om mee te doen.

Danaïd met een pr van 2.08.90 op de 800 meter geeft naast haar eigen trainingen ook nog training aan de jeugdleden van AV Aquilo, indien mogelijk zelfs 2x in de week.

Sportverslagen

  • Danaid Prinsen Sport Vrouw van het jaar 2013 in het Oldambt.
    lees verder

Zelf een bijdrage leveren

Op de website Oostgrunn.nl kan iedereen een steentje bijdragen om zo Midden en Oost-Groningen op de kaart te zetten. Zo kan iedereen gemakkelijk een foto toevoegen, een evenement promoten en sportverslagen schrijven. Geef zelf ook eens een goede reden waarom Midden en Oost-Groningen een prachtige regio is. Wij vragen de medewerking van alle inwoners van Midden en Oost-Groningen om ons op deze manier te helpen met de promotie van deze prachtige regio.

Meer info »

Gratis reclame voor sportclubs en stichtingen

Meer info »

Uw bedrijf hier voor slechts € 65 ex BTW per jaar

Oost-Groningen

Business Partners

Johan Kroon Administratie Scheemda
ESET Antivirus en internetbeveiliging
Klooster Reizen Winschoten
Hoogma Webdesign Beerta
Komex Musselkanaal
MB&D - Michels Beveiliging en Dienstverlening Vlagtwedde
24/7 Bestellen Beerta
Secusoft Security Software Beerta

--- advertentie ---

Oost-Groningen is een prachtige regio want....

Verassend Stadskanaal!!!

Zelf toevoegen »