Oost-Groningen Facebook
Menu

Municipalities

Wilts Veilig vestigt de aandacht op het gevaar van koolmonoxide

Wilts Veilig vestigt de aandacht op het gevaar van koolmonoxide

VLAGTWEDDE – Er is een landelijke campagne over de gevaren van koolmonoxide gestart. Wilts Veilig heeft een leuke actie bedacht om op een leuke interessante manier de aandacht te krijgen voor deze sluipmoordenaar .

Een verbrandingstoestel stoot verbrandingsgassen (waaronder koolmonoxide) uit die slecht zijn voor uw gezondheid. De kans op een verhoogde uitstoot van koolmonoxide is vooral groot bij verbrandingstoestellen die niet goed worden onderhouden en in woningen met weinig ventilatie. Het inademen van koolmonoxide (CO) veroorzaakt hoofdpijn en duizeligheid. Bij hoge concentraties kan koolmonoxide zelfs levensgevaarlijk zijn. Koolmonoxide, aangeduid met CO en ook wel eens koolstofmonoxide (CO) genoemd, is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas.

Jaarlijks vallen tientallen doden en honderden gewonden door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. Niet alleen slecht onderhouden toestellen en geisers zijn grote veroorzakers van teveel koolmonoxide, maar ook CV-installaties problemen kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen andere situaties zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die brandstof gebruiken. Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie,aardgas, benzine en hout.

Het grote probleem is dat koolmonoxide kleurloos en geurloos is: u kunt het niet zien en u kunt het niet ruiken. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en_of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Hierdoor krijgen uw vitale organen (hart, lever, hersenen) te weinig zuurstof. Vanaf het moment dat u geen koolmonoxide meer inademt, verdwijnen de symptomen binnen een paar dagen. Slechts bij hoge uitzondering kan zuurstofgebrek hersenschade veroorzaken.

Als er sprake is van koolmonoxidevergiftiging of een situatie die daartoe kan leiden dan zullen de aanwezige personen zich zo snel mogelijk uit het gebouw moeten verwijderen. Dit zijn de stappen die u moet volgen:

1. Zet alle ramen en deuren zo wijd mogelijk open
2. Waarschuw de huisgenoten
3. Ga naar buiten
4. Bel 112

Om dergelijke problemen te voorkomen is het, naast goed onderhoud van de verbrandingstoestellen, belangrijk om een Koolmonoxidemelder (CO-melder) te installeren. Dit is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Wilts Veilig uit Vlagtwedde kent het gevaar van koolmonoxide als geen ander en daarom hebben zij deze maand een leuke actie voor hun Facebook volgers. Ze gaan deze maand diverse vragen stellen over koolmonoxide. Onder de mensen met de meeste goede antwoorden wordt een CO-melder verloot ter waarde van € 49.95.

Wilts Veilig hoopt met deze actie op een leuke interessante manier de aandacht te krijgen voor deze sluip moordenaar.

Bron: Brandweer.nl

Ga naar de website: www.westerwoldeactueel.nl

Persberichten

 • Kom naar de Open Dag van het Taalhuis
  lees verder
 • GEZOCHT: HULPMONTEURS LUCHTKANALEN
  lees verder
 • Familieparken Landgoed Tenaxx vanaf 2 april weer open
  lees verder
 • Zijn er nog jongeren die in de techniek willen werken?
  lees verder
 • Zijn er nog jongeren die in de techniek willen werken?
  lees verder
 • Dickens' Day Beerta gaat niet door!
  lees verder
 • Opening nieuw pand Johan Kroon Administratie in Winschoten
  lees verder
 • Noord Caravans naar 'caravan-boulevard' in Zuidbroek
  lees verder
 • Een nieuw avontuur op een zonnig eiland: Piet en Tina Gram doen het
  lees verder
 • Zorgeloos verkopen dankzij Noord Caravans
  lees verder
 • Make a contribution

  On the website Oostgrunn.nl anyone can contribute to improve the image of East Groningen and to let everybody know the beauties of the area. Visitors can respond to all subjects, give a review and share experiences. Also, everyone can vote on our poll, add photos, promote events, sports clubs and write sport competition results. Give a good reason yourself why East Groningen is a beautiful region. We ask the cooperation of all residents and visitors of East Groningen to help us with the promotion of this beautiful region.

  Meer info »

  Gratis reclame voor sportclubs en stichtingen

  Meer info »

  Uw bedrijf hier voor slechts € 65 ex BTW per jaar

  Oost-Groningen

  Business Partners

  P€ngels Outdoor & Vrije Tijd Stadskanaal
  24/7 Bestellen Beerta
  ESET Antivirus en internetbeveiliging
  Stalucon Bouw B.V. Stadskanaal
  Hoogma Webdesign Beerta
  Bosker Meubelen Siddeburen
  Johan Kroon Administratie Scheemda
  Schildersbedrijf Dreijer VOF Beerta
  Komex Musselkanaal
  Nauticfan Beerta

  --- advertentie ---

  Oost-Groningen is een prachtige regio want....

  het is hier s nachts nog zo donker dat je echt de sterren kunt zien

  Zelf toevoegen »